Nutriția pisici și pielea și blana sănătoase

Pielea și blana pisicilor sunt de o importanță vitală pentru sănătatea lor. Cel mai mare organ din corpul lor, le protejează când sunt afară să exploreze și le ține cald în lunile reci.

Blana este compusă aproape în întregime din proteine. Dacă dieta unei pisici nu conține cantitatea și calitatea adecvată de proteine, părul poate cădea sau poate deveni uscat, slab și fragil.

De ce este nutriția importantă pentru piele si blană ?

Proteinele se găsesc atât în ingrediente pe origine animală cât și în cele de origine vegetală. Proteinele de origine animală conțin toți aminoacizii esențiali de care au nevoie pisicile, în timp de acelea de origine vegetală pot conține doar o parte din aceștia. Pisicile au nevoie de proteine de origine animală pentru a atinge sănătatea optimă. 

Grăsimile se găsesc și în ingrediente atât de origine animală, cât și de origine vegetală. Acestea sunt încorporate în celulele pielii ca acizi grași. Există doi acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și a părului. Acidul linoleic menține starea pielii și a părului la pisici. Fără acid linoleic suficient, pisicile pot prezenta o blană fără luciu, uscată, căderea părului, pielea grasă și sensibilitate crescută până la inflamația pielii. Pisicile necesită, de asemenea, acid arahidonic pentru sănătatea pielii și a părului. 

Ambii sunt acizi grași omega-6 și se găsesc în țesuturile animale precum grăsimea de pui și în uleiurile vegetale (porumb și soia). Cu toate acestea, majoritatea dietelor comerciale de pisici conțin mai mult decât cantități adecvate de acizi grași omega-6. Deoarece acești acizi grași pot fi transformați în compuși care favorizează inflamarea pielii, este important să se echilibreze cantitatea de acizi grași omega-6 din dietă cu acizii grași omega-3, care nu favorizează inflamația. 

Acizii grași omega-3 se găsesc în făina de pește și în unele plante, cum ar fi inul 

Cercetările nutriționiștilor EUKANUBA au constatat că prin combinarea surselor de grăsimi din dietă într-un raport de 5-10 acizi grași omega-6 la 1 acid gras omega-3 are ca rezultat o excelentă sănătate a pielii și părului.

VITAMINE ȘI MINERALE

Vitaminele şi mineralele sunt esențiale pentru dezvoltarea pielii sănătoase şi părului. Cea mai bună modalitate de a furniza aceste substanțe nutritive este printr-o dietă completă și echilibrată, care conține cantități adecvate de vitamine și minerale esențiale, nu prin suplimente.

Vitamine sau Minerale Importanța pentru piele și păr
Vitamina A Necesară pentru creșterea și repararea pielii
Vitamina E Protejează celulele pielii de deteriorarea oxidativă
Vitamina C Ajută la vindecarea rănilor
Biotină Ajută în utilizarea proteinelor
Riboflavină (B2) Necesar pentru metabolismul grăsimilor și al proteinelor
zinc Necesar pentru metabolismul grăsimilor și al proteinelor
cupru Implicat în sinteza țesuturilor, pigmenților și proteinelor

MODIFICĂRI ALE CONDIȚIEI PĂRULUI

Dieta este adesea considerată a fi un factor atunci când se observă modificări ale stării pielii și părului. Cele mai frecvente cauze ale acestor schimbări, totuși, sunt stadiul de viață și sezonul. Pe măsură ce se apropie vremea rece, majoritatea pisicilor dezvolta o blană groasă pentru a-și menține căldura corporala în aerul rece de afară. Pe măsură ce vremea începe să se încălzească, încep să năpârlească părul des și călduros.

Majoritatea pisoilor se nasc cu o blană moale și pufoasă, dar pe măsură ce înaintează în vârstă, începe să crească și o blană mai aspră. Pisicile însărcinate sau care alăptează, de asemenea, pot prezenta o modificare în aspectul blăniței sau pierderea parului.